15 Februari 2022

6de Editie

Zwart en Inheems Verzet

De West-Indische Compagnie (1621-1792)

Een particuliere Nederlandse handelsonderneming met een monopolie op de overzeese handel in het door de Staten-Generaal vastgestelde octrooigebied; met name de trans-Atlantische driehoekshandel op West-Afrika, de Cariben en Noord- en Zuid-Amerika.

History Matters #6 Zwart en Inheems Verzet met Sherlien Sanches en Mitchell Esajas

Geschiedenis doet ertoe – en hoe! 

Uit de geschiedenis kunnen we leren dat daar waar onderdrukking is ook verzet wordt gepleegd. Dat lees je bijvoorbeeld terug in de verhalen van verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe zit het met plegers van verzet tijdens de slavernij? Wie waren zij? Hoe organiseerden zij zich? Waar streden ze voor, en hoe kunnen we de onbekende verhalen meer zichtbaar maken? En welke vormen van hedendaags verzet zijn er eigenlijk? Daarover gaat de zesde editie van History Matters op 15 februari in Theater Zuidplein. In een college tour-setting wordt het publiek bijgeschoold door Sherlien Sanches (onderzoekscollectief Touch of Spirit) en Mitchell Esajas (The Black Archives). 

Sherlien Sanches zet zich met haar onderzoekscollectief Touch of Spirit in voor het behoud en kennisoverdracht van de inheemse cultuur. Als gevolg van de kolonisatie van Suriname is de inheemse cultuur langzaamaan aan het verdwijnen, waardoor ook de gemeenschappelijke identiteit verdwijnt. Daarom pleit ze voor het opzetten van een kenniscentrum, waar de overgebleven kennis van inheemse gebruiken – zoals geneeskunst, taal, cultuur en spirituele rituelen – een plek kan krijgen.  “Verzet is praten over zaken waar we niet over willen praten. Om zo breed gedragen verontwaardigheid te veroorzaken”, aldus Sanches. 

Mitchell Esajas is oprichter van The Black Archives, een in Amsterdam gehuisvest instituut dat kennis verzamelt over zwarte geschiedenis in Nederland en daarbuiten. Ook organiseren zij exposities, onder andere over de geschiedenis van Surinamers in Nederland. Vanaf maart organiseert The Black Archives de expositie ‘Facing Blackness’, over verzet tegen koloniale beeldvorming. Esajas spreekt deze avond over onderbelicht verzet, dat vaak verzwegen is of de kop is ingedrukt. “We moeten praten over wie bepaalt wat verzet is”, aldus Esajas. 

 

Play Video

6a.Zwart en Inheems Verzet

Play Video

4b. Zwart en Inheems Verzet

Interview Malique Mohamud