De West-Indische Compagnie (1621-1792)
Een particuliere Nederlandse handelsonderneming met een monopolie op de overzeese handel in het door de Staten-Generaal vastgestelde octrooigebied; met name de trans-Atlantische driehoekshandel op West-Afrika, de Cariben en Noord- en Zuid-Amerika.
Lijsttrekkers in gesprek over de koloniale en slavernijgeschiedenis van Rotterdam
Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst en Vers Beton presenteren History Matters x Verkiezingen
Wat moet de gemeente doen tegen institutioneel racisme? Welke geschiedenissen moeten op school worden onderwezen? En hoe moet het slavernijverleden worden herdacht? Lijsttrekkers van Rotterdamse politieke partijen zijn op maandag 21 februari bevraagd over de doorwerking van het koloniale en slavernijverleden, en naar hun visie en plannen voor de komende vier jaar.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart hebben Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst (GVGT) en journalistiek platform Vers Beton een verkiezingsspecial over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam georganiseerd. Tijdens het Verkiezingsgesprek kregen de lijsttrekkers van politieke partijen stellingen en vragen voorgelegd rondom de thema’s educatie, herdenken en institutioneel racisme.
De volgende politieke vertegenwoordigers namen deel: Judith Bokhove (GroenLinks), Richard Moti (PvdA), Chantal Zeegers (D66), Mieke Megawati Vlasblom (BIJ1), Faouzi Achbar (DENK), Imane Elfilali (Volt) Ruud van der Velden (PvdD), Tjalling Vonk (CU), Arno van Veen (Socialisten010), Theo Coskun (SP) en Ellen Verkoelen (50PLUS). Namens de VVD schoof Dieke van Groningen aan en vanuit het CDA was René Segers-Hoogendoorn vertegenwoordigd, beiden nummer 2 op hun kandidatenlijsten.
Jong perspectief
In deze verkiezingsspecial was een belangrijke rol weggelegd voor jonge Rotterdammers. Studenten van Albeda, Zadkine en Erasmus Universiteit en jongeren van radiozender Chicks and the City, SPACE / DonaDaria en Maaspodium waren nauw betrokken bij de opzet. Ook bereiden zij vragen en stellingen voor die zij gedurende de avond zelf aan de
(kandidaat-)politici hebben gesteld.
Het verkiezingsgesprek is uitgezonden op Open Rotterdam. Terugkijken? Klik hier voor deel 1 en 2.
Het onderzoek door Maartje Hids over het nationale koloniale en slavernijverleden en de Nederlandse politiek tussen 1998 en 2022 lees je hier.