15 maart 2022
7de Editie
Molukse perspectieven
met Sylvia Pessireron en Andrew Roos
De West-Indische Compagnie (1621-1792)
Een particuliere Nederlandse handelsonderneming met een monopolie op de overzeese handel in het door de Staten-Generaal vastgestelde octrooigebied; met name de trans-Atlantische driehoekshandel op West-Afrika, de Cariben en Noord- en Zuid-Amerika.
Sylvia Pessireron over het Molukse perspectief in deel 7 van History Matters
Wat is de RMS? En wat gebeurde er met de Molukse KNIL-militairen en hun families na de onafhankelijkheid van Indonesië? Deel 7 van de reeks History Matters gaat over de verbondenheid van de Molukse en de Rotterdamse geschiedenis. De aflevering staat in het teken van 21 maart, omdat op 21 maart 1951 ongeveer 900 Molukkers aankwamen in Rotterdam toen de Kota Inten aanmeerde aan de Lloydkade. Te gast zijn schrijfster Sylvia Pessireron en Andrew Roos van Stichting Landelijk Moluks Monument. Ook is er spoken word van Gloria Lappya.
History Matters wordt gemaakt in samenwerking met studenten van Albeda, Zadkine, het Zuider Gymnasium en Hogeschool Rotterdam. Na afloop van het hoorcollege door Sylvia Pessireron stelde student Breana de vraag: Hoe nu verder? Wat hoopt u voor de Molukse gemeenschap in Nederland?
Pessireron vertelt dat ze na het schrijven van haar boek ‘De Verzwegen Soldaat’ een oproep heeft gedaan aan de Nederlandse regering om excuses te maken voor de manier waarop Molukkers zijn behandeld. “Ik wil excuses, ik zou het heel erg fijn vinden, niet voor mezelf, maar voor het handjevol eerste-generatie-Molukkers dat nog in leven is.”
De Molukkers die in 1951 aankwamen in Nederland, dachten dat het maar voor een half jaar zou zijn. “Er zijn families geweest die kinderen hebben achtergelaten. Er zijn kinderen op de Molukken geweest die dachten dat papa en mama over een half jaar weer terug zouden komen. Die mensen zagen elkaar pas na 30 jaar weer terug”, aldus Pessireron. “Weet je hoe groot het verdriet is geweest? En hoe groot de boosheid is geweest?”
Andrew Roos over het herdenkingsmonument voor Nederlandse Molukkers: ‘Iedere Molukker moet zich erin kunnen vinden’
“Het verhaal van de Molukkers is niet hetzelfde als van andere etnische minderheden binnen Nederland. Vandaar dat dit verhaal verteld moet worden.” Andrew Roos van Stichting Landelijk Moluks Monument geeft in een nieuwe aflevering van History Matters een college over zijn persoonlijke geschiedenis in relatie tot de verschillende generaties Molukkers in Nederland. Na afloop schuift ook schrijfster Sylvia Pessireron aan voor een gesprek met presentator Hasna El Maroudi. De uitzending wordt afgesloten met spoken-word van Gloria Lappya.
Stichting Landelijk Moluks Monument zet zich in om een monument te realiseren voor de Molukse gemeenschap in Nederland. Er is een succesvolle crowdfunding opgezet en er liggen al 13 ontwerpen van 11 kunstenaars klaar. Hoewel de locatie duidelijk is, – de Lloydkade waar in 1951 de eerste Molukkers aankwamen – is een ontwerp bepalen lastiger. “Want het is niet een monument voor alleen hier in Rotterdam. Het is een landelijk Moluks monument. Iedere Molukker moet zich daarin kunnen vinden”, aldus Roos.
Presentator Hasna El Maroudi wil weten hoe zijn generatie naar het monument kijkt. Wie vindt het belangrijk? “Het is ter ere van de eerste generatie”, aldus Roos. “Ons motto is ‘stilstaan bij het verleden en vooruitkijken naar de toekomst’. Dus je moet ook vooruit kunnen kijken. De vierde generatie is de toekomst.”

7a. Molukse perspectief
