Edit Content

Volg ons

Guess who’s coming to dinner

Guess Who’s Coming to Dinner was in 1967 een taboedoorbrekende film. Het plot – over de liefde tussen de witte Joanna en de zwarte John en de confrontatie met hun ouders – botste met de realiteit in de Verenigde Staten, waar interraciale huwelijken nog tot laat in 1967 verboden waren in zeventien staten. Desondanks groeide Guess Who’s Coming To Dinner uit tot een box office hit én een klassieker, die we nu eenmalig nog eens vertonen.

Joanna ‘Joey’ Drayton (Katharine Houghton) is op vakantie in Hawaï stapelverliefd geworden op dokter John Prentice (Sidney Poitier). Het paar is al verloofd en vliegt naar Joanna’s ouders in San Francisco om hun zegen over het aanstaande huwelijk te vragen. Daar zijn Joanna’s ouders Christina (Katharine Hepburn) en Matt Drayton (Spencer Tracy) op z’n zachtst gezegd verbaasd dat hun dochter thuiskomt met een zwarte man, weduwnaar bovendien. De druk wordt nog wat verder opgevoerd als ook John’s ouders over de vloer komen en zij erachter komen dat hun zoon met een witte vrouw wil trouwen.

Guess Who’s Coming To Dinner werd een groot succes, maar de film kreeg ook kritiek. Zo zou het personage van John wel een heel perfecte schoonzoon zijn en werden voor de bijrollen stereotyperingen van stal gehaald.

19:00 uur

21 December 2021

Play Video