Edit Content

Volg ons

History Matters Verkiezingsgesprek

21 februari 2022

Lijsttrekkers in gesprek over de koloniale en slavernijgeschiedenis van Rotterdam

Wat moet de gemeente doen tegen institutioneel racisme? Welke geschiedenislessen moeten op school worden onderwezen? En hoe moet het slavernijverleden worden herdacht? In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2021 organiseerden Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst en journalistiek platform Vers Beton het Verkiezingsgesprek waarin 13 (kandidaat-)politici bevraagd werden over de doorwerking van het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam.

Het gesprek werd geleid door History Matters-presentator Hasna El Maroudi. De deelnemers kregen stellingen en vragen voorgelegd rondom de thema’s educatie, herdenken en institutioneel racisme. Ook werden ze gevraagd naar hun visie en plannen voor de nieuwe raadsperiode. Jonge Rotterdammers speelden een belangrijke rol tijdens de special. Studenten van Albeda, Zadkine en Erasmus Universiteit en jongeren van Chicks and the City, SPACE (DonaDaria) en Maaspodium waren nauw betrokken bij de opzet. Ook kregen zij de ruimte om vragen en stellingen voor te leggen aan de (kandidaat-)politici.

De deelnemers aan de verkiezingsspecial waren Judith Bokhove (GroenLinks), Richard Moti (PvdA), Chantal Zeegers (D66), Mieke Megawati Vlasblom (BIJ1), Faouzi Achbar (DENK), Imane Elfilali (Volt) Ruud van der Velden (PvdD), Tjalling Vonk (CU), Arno van der Veen (Socialisten010), Theo Coşkun (SP) en Ellen Verkoelen (50PLUS). Namens de VVD schoof Dieke van Groningen aan en vanuit het CDA René Segers-Hoogendoorn, beiden nummer 2 op hun kandidatenlijsten.

Vanwege de coronamaatregelen was de bijeenkomst niet toegankelijk voor publiek. Het Verkiezingsgesprek was te volgen via de Youtube-kanalen van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

Afleveringen gemist?

Deel deze aflevering:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email