Edit Content

Volg ons

Collegetour

History Matters is een educatief programma waarbij leren voorop staat; leren van de historici en van elkaar als Rotterdammers over het koloniale en slavernijverleden van de stad. Leer meer door onze video’s en informatie over het verleden. 

Uitgelichte programma's

Editie 1: Thuis in een postkoloniale stad

In editie #1 zijn te gast: Esther Captain, Gert Oostindie en Zaïre Krieger.  In de eerste aflevering staan de Rotterdammers centraal: “thuis in een postkoloniale stad”. We onderzoeken het gevoel van thuis-zijn in onze stad, in de wetenschap dat veel Rotterdammers ooit van ver naar hier zijn gekomen.

Editie 2: De start van het koloniale project: FOMO?

In de lezing van Gerhard de Kok gaan we terug naar het begin van de Nederlandse betrokkenheid bij het kolonialisme en de slavenhandel, vanuit een economisch perspectief. In de college van Karwan Fatah-Black staat de morele verantwoording centraal van het koloniale project waarbij de focus verschuift van het economisch perspectief naar het culturele.

Editie 3: Hoe duur was de nootmuskaat?

De eerste grootschalige betrokkenheid vanuit de Republiek in slavernij en slavenhandel in Azië wordt toegelicht door Wim Manuhutu. Historicus, erfgoedprofessional, schrijver en ouddirecteur van het Moluks Historisch Museum en gespecialiseerd in de geschiedenis van Indonesië. Reggie Baay is gespecialiseerd in de koloniale en postkoloniale literatuur en geschiedenis.

Editie 4: Hoe duur was de suiker?

Het begin van de Nederlandse expansie, voor en tijdens de WIC in Nederlands-Brazilië, de betrokkenheid van Rotterdam en de start van de trans-Atlantische slavenhandel vanuit Elmina (Ghana).

 

Editie 5: Suriname en Curaçao: de Nederlandse Killing Fields?

De rol van Rotterdam in de (voormalige) koloniën van het koninkrijk der Nederlanden. Alex van Stipriaan, Nyanga Weder en Rajiv Bhagwanbali leggen op hedendaagse manier uit hoe de Slavenij heeft plaats gevonden. 

Editie 6: Zwart en Inheems verzet

Uit de geschiedenis kunnen we leren dat daar waar onderdrukking is ook verzet wordt gepleegd. Dat lees je bijvoorbeeld terug in de verhalen van verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe zit het met plegers van verzet tijdens de slavernij? Wie waren zij? Hoe organiseerden zij zich? Waar streden ze voor, en hoe kunnen we de onbekende verhalen meer zichtbaar maken? En welke vormen van hedendaags verzet zijn er eigenlijk?

Editie 7: Molukse perspectieven

Wat is de RMS? En wat gebeurde er met de Molukse KNIL-militairen en hun families na de onafhankelijkheid van Indonesië? Deel 7 van de reeks History Matters gaat over de verbondenheid van de Molukse en de Rotterdamse geschiedenis. De aflevering staat in het teken van 21 maart, omdat op 21 maart 1951 ongeveer 900 Molukkers aankwamen in Rotterdam toen de Kota Inten aanmeerde aan de Lloydkade.

Editie 8: Decolonizing the museum

Hoe gaan musea om met het koloniale verleden? En wat houdt decolonizing the museum in? Dat is het onderwerp van aflevering 8 van History Matters waarin Hasna El Maroudi in gesprek gaat met historicus Liane van der Linden. Ook is er spoken word van Gershwin Bonevacia.

Editie 9: Rotterdamse rijkdom en emancipatie in de 19e eeuw

Hoe moeten we kijken naar Anton Kröller en Lodewijk Pincoffs? Waren dit succesvolle Rotterdamse zakenlui of kunnen we spreken van roofkapitalisme? En hoe komt Rotterdam aan haar positie als tweede stad van Nederland? In een nieuwe aflevering van History Matters gaat presentator Hasna El Maroudi in gesprek met historicus Paul van de Laar. Ook is er spoken-word van Tyler Koudijzer.

Editie 10: Nederlands-Indië in de 19e en 20e eeuw: geweld, exploitatie en dekolonisatie

Wat gebeurde er na de ontbinding van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en hoe ontwikkelde het Nederlands kolonialisme zich in de 19e eeuw in Nederlands Indië? In een nieuwe aflevering van History Matters gaat Alicia Schrikker, universitair hoofddocent kolonialisme en wereldgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, in op een aantal belangrijke thema’s: oorlog, dwang en exploitatie en de de groei van de koloniale samenleving.

Editie 11: Rotterdams huiswerk: over witte onschuld en de lange weg van erkenning

Het begin van de Nederlandse expansie, voor en tijdens de WIC in Nederlands-Brazilië, de betrokkenheid van Rotterdam en de start van de trans-Atlantische slavenhandel vanuit Elmina (Ghana).  

Editie 12: Rotterdam - Sleutels tot verandering

De laatste editie bestond uit 3 panelgesprekken waarbij panelleden van gedachten wisselden over een thema waarin zij gespecialiseerd zijn. Tijdens het laatste gesprek hadden we Winston Bergwijn (Winne) te gast en hij sprak over kansenongelijkheid in de maatschappij.

History Matters: Verkiezingsgesprek

Wat moet de gemeente doen tegen institutioneel racisme? Welke geschiedenislessen moeten op school worden onderwezen? En hoe moet het slavernijverleden worden herdacht? In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2021 organiseerden Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst en journalistiek platform Vers Beton het Verkiezingsgesprek waarin 13 (kandidaat-)politici bevraagd werden over de doorwerking van het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam.