Collegetour
History Matters is een educatief programma waarbij leren voorop staat; leren van de historici en van elkaar als Rotterdammers over het koloniale en slavernijverleden van de stad. Leer meer door onze video’s en informatie over het verleden.
Uitgelichte programma's

Editie 1: Thuis in een postkoloniale stad

Editie 2: De start van het koloniale project: FOMO?
In de lezing van Gerhard de Kok gaan we terug naar het begin van de Nederlandse betrokkenheid bij het kolonialisme en de slavenhandel, vanuit een economisch perspectief. In de college van Karwan Fatah-Black staat de morele verantwoording centraal van het koloniale project waarbij de focus verschuift van het economisch perspectief naar het culturele.

Editie 3: Hoe duur was de nootmuskaat?
De eerste grootschalige betrokkenheid vanuit de Republiek in slavernij en slavenhandel in Azië wordt toegelicht door Wim Manuhutu. Historicus, erfgoedprofessional, schrijver en ouddirecteur van het Moluks Historisch Museum en gespecialiseerd in de geschiedenis van Indonesië. Reggie Baay is gespecialiseerd in de koloniale en postkoloniale literatuur en geschiedenis.

Editie 4: Hoe duur was de suiker?
Het begin van de Nederlandse expansie, voor en tijdens de WIC in Nederlands-Brazilië, de betrokkenheid van Rotterdam en de start van de trans-Atlantische slavenhandel vanuit Elmina (Ghana).

Editie 5: Suriname en Curaçao: de Nederlandse Killing Fields?
De rol van Rotterdam in de (voormalige) koloniën van het koninkrijk der Nederlanden. Alex van Stipriaan, Nyanga Weder en Rajiv Bhagwanbali leggen op hedendaagse manier uit hoe de Slavenij heeft plaats gevonden.

Editie 6: Zwart en Inheems verzet

Editie 7: Molukse perspectieven

Editie 8: Decolonizing the museum

Editie 9: Rotterdamse rijkdom en emancipatie in de 19e eeuw
Hoe moeten we kijken naar Anton Kröller en Lodewijk Pincoffs? Waren dit succesvolle Rotterdamse zakenlui of kunnen we spreken van roofkapitalisme? En hoe komt Rotterdam aan haar positie als tweede stad van Nederland? In een nieuwe aflevering van History Matters gaat presentator Hasna El Maroudi in gesprek met historicus Paul van de Laar. Ook is er spoken-word van Tyler Koudijzer.

Editie 10: Nederlands-Indië in de 19e en 20e eeuw: geweld, exploitatie en dekolonisatie
Wat gebeurde er na de ontbinding van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en hoe ontwikkelde het Nederlands kolonialisme zich in de 19e eeuw in Nederlands Indië? In een nieuwe aflevering van History Matters gaat Alicia Schrikker, universitair hoofddocent kolonialisme en wereldgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, in op een aantal belangrijke thema’s: oorlog, dwang en exploitatie en de de groei van de koloniale samenleving.

Editie 11: Rotterdams huiswerk: over witte onschuld en de lange weg van erkenning
Het begin van de Nederlandse expansie, voor en tijdens de WIC in Nederlands-Brazilië, de betrokkenheid van Rotterdam en de start van de trans-Atlantische slavenhandel vanuit Elmina (Ghana).

Editie 12: Rotterdam - Sleutels tot verandering
